Gastblog Kim: De 3 meest gebruikte excuses die je ervan weerhouden om je dromen waar te maken (+ tips om ze te overwinnen)

Je wilt al jaren die gave droomreis maken, maar het is er nog niet van gekomen. Je wilt je heel graag fit en energiek voelen, maar gezond eten en bewegen schiet er steeds weer bij in. Had je maar meer tijd. En ja, een nieuwe baan zou je ook wel heel graag willen, maar wie zit er nou op jou te wachten? 
We hebben allemaal dromen, doelen of ideeën waarvan we denken dat die ons gelukkiger gaan maken. Meer reizen, een andere baan, een eigen onderneming starten of fit en gezond leven. Toch lijkt dat heel vaak niet te lukken. Hoe komt dat nou?

Excuses

We zijn er vaak heel goed in om excuses te bedenken waardoor we iets toch niet gaan doen. Soms bewust, maar ook heel vaak onbewust. De kans is groot dat jij allerlei ideeën en overtuigingen met je meedraagt die er voor zorgen dat jij je dromen en doelen niet najaagt. Je bent in deze overtuigingen gaan geloven; het is je waarheid geworden. 
Excuses kunnen ook heel fijn aanvoelen, want het geeft je een goede reden om datgene wat je spannend vindt, niet te hoeven doen. Het geeft je een gevoel van veiligheid en het is toch wel erg prettig daar binnen je comfortzone. 

De 3 meest gebruikte excuses

Hieronder vind je 3 van de meest voorkomende excuses die we gebruiken. Ook deel ik een aantal tips voor wat je kunt doen zodat deze excuses je niet meer tegenhouden om je doelen te bereiken. 

1. Ik heb geen tijd
Dit is misschien wel het meest gebruikte excuus. Je hebt al zo’n vol leven met een drukke baan, misschien een partner, kinderen of huisdieren. Familie en vrienden. Je huishouden. Waar vind je nou nog tijd om iets voor jezelf te doen? Heel simpel: je gaat geen tijd vinden, je moet tijd maken. Jij bent de baas over jouw agenda. Hoe wil jij jouw tijd gebruiken? 

Wat kan je doen?
Wil je dolgraag beter voor jezelf zorgen en lekker gezond koken iedere avond? Of wil je fitter worden en minimaal 2x per week sporten? Kijk naar je agenda: schrap eruit wat je geen energie geeft en maak ruimte voor de activiteiten die bijdragen aan jouw doelen. Vraag hulp, communiceer en maak die tijd vrij. Zet deze afspraken met jezelf in je agenda, zo maak je ze belangrijk. 

2. Ik kan het niet
Onzekerheid is één van de meest besproken thema’s in mijn coachingsgesprekken.
Stel, je bent helemaal niet happy in je baan en wilt liever iets anders doen. Maar toch blijf je zitten waar je zit, want voor een vervolgstap ben eigenlijk nog niet goed genoeg. Je bent te jong, te oud of hebt te weinig ervaring. Als je dit maar vaak genoeg tegen jezelf zegt of dat zelfs van anderen hoort, gaat je onderbewustzijn dit overnemen en wordt het dus de waarheid.
Maar hoe weet je nou of je dit écht niet kunt? Dat weet je alleen als je het ook daadwerkelijk gaat proberen. Stapje voor stapje.

Wat kan je doen?
Ga eens terug in de tijd en kijk naar jouw successen. Wat heb jij toen gedaan, waardoor je dat resultaat hebt behaald? De tactiek die je daar gebruikte, kun je nu ook inzetten. Werkte het bijvoorbeeld heel goed om samen met iemand te gaan sporten, zodat je een stok achter de deur hebt? Vind dan nu ook een stok achter de deur.
En onthoud: Jij bent goed genoeg. Echt! En je bent precies daar waar je nu moet zijn.

3. Ik ben bang om te falen
Wat als het niet lukt? Wat als ik iedereen vertel dat ik nu écht ga sporten en het uiteindelijk toch niet volhoud? Wat als ik mijn eigen bedrijf start, maar het toch niet lukt om er een succes van te maken?
Niemand vindt het leuk om te falen. Maar falen betekent wel dat je leeft en dat je dingen probeert. Dat je uit je comfortzone stapt en meer voor jezelf wilt.

Wat kan je doen?
Wees niet bang om te falen. Het klinkt misschien cliché, maar je leert er juist zoveel van! Wat je wel wilt en wat je niet wilt. Waar je meer en minder van wilt. Welke richting je op wilt. Falen is niet erg, het brengt je altijd verder. 

Welke excuses herken jij? Welke gebruik jij en houden jou nu op je plek?

Gratis challenge ‘Millenials die meer willen’

Wil je meer weten over dit soort obstakels en leren hoe je ervoor kunt zorgen dat ze je niet meer tegenhouden om te bereiken wat jij wilt? Doe dan volgende week mee met mijn gratis challenge ‘Millenials die meer willen’.

In deze challenge daag ik jou uit om even stil te staan en jezelf nog beter te leren kennen. Ik deel mijn ervaringen, geef je praktische tips en opdrachten die je direct kunt toepassen om jouw leven leuker te maken! ⠀⠀Tijdens de challenge gaan we aan de slag met thema’s als energie, me-time, dromen en obstakels. Ga jij de uitdaging aan?! Meld je aan via deze link.

P.s. Als je je afvraagt of je een millenial bent? Je wordt als millenial gezien als je geboren bent tussen 1981 en 1996.

Gastblogger Kim Hobo

Ontdek je bestemming Kim Hobo Instagram

Kim is Life & Loopbaancoach en helpt millenials om een leuker leven te creëren dat helemaal bij ze past. Via haar Instagram-account Ontdek je bestemming deelt ze dagelijks inspirerende posts en stories over onderwerpen als keuzes voor jezelf maken, durven dromen en goed voor jezelf zorgen.