Bijzonder verhaal: deelnemer Cristiane en Strong Nation

Ik wil vandaag een heel bijzonder verhaal met jullie delen.

Afgelopen december kwam Cristiane (52 jaar) voor het eerst in mijn lessen. Ze vertelde mij dat ze aan yoga en hardlopen deed en al 2 jaar pijn en tintelingen vanuit haar schouders tot aan haar vingers heeft. Hierdoor heeft ze hardlopen moeten staken. Terwijl ze daar juist zoveel voldoening uit haalt. Ze was hiervoor al 9x bij een fysiotherapeut/manuele therapeut geweest die haar niet goed kon helpen. Ze heeft een reumatoloog en neuroloog gezien, en stond op het punt om voor de tweede keer een cortison spuit te halen bij de huisarts omdat de trigger finger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans) na de eerste spuiten terug begon te komen.

De yoga hielp haar wel maar ze wilde ook graag een les volgen waar ze ook meer oefeningen deed waardoor ze sterker zou worden in haar lichaam en hij conditie op pijl kon houden. Door het hardlopen kon ze dat nu niet meer doen. Ze wilde graag een de Strong Nation les volgen en na de eerste les was ze heel erg enthousiast. Vanaf dat moment besloot ze dat ze de Strong Nation lessen ging volgen. Cristiane volgde 1x in de week de Strong Nation lessen.

Tijdens de lessen deed ze fanatiek mee met alle oefeningen. Ze wist van zichzelf dat ze moest letten op haar hartslag en bloeddruk, dus door middel van een smartwatch wist ze te meten wanneer ze het in de lessen iets rustiger aan moest doen en zo op haar eigen tempo en niveau op kon bouwen. Voor een plank draaide ze haar hand niet om en zo bouwde ze het langzaam uit naar een push-up of maakte ze zo een burpee. Ik kan wel zeggen dat ik trots ben.

Maar de tussentijd had ze ook afspraken in het ziekenhuis met een neuroloog die diverse onderzoeken bij haar deed. Hij kon haar klachten niet thuisbrengen en kwam er maar niet achter wat zij nu had en waar de klachten vandaan kwamen.

Na een maand of twee ontdekte Cristiane dat de tintelingen en pijn in haar schouders afnamen en de trigger finger was er niet meer aanwezig, en ook kon ze ’s ochtends makkelijker een vuist kon maken. Ze merkte wel, dat als ze bijvoorbeeld het sporten een week oversloeg, dat ze dat wel weer meer klachten kreeg. Dus dat motiveerde haar juist meer om wekelijks te blijven komen.

Toch wilde ze dit eens checken bij haar arts hoe dat nu kon. De neuroloog liet een nieuwe scan maken en deze kon geen verklaring voor de klachten vinden. Dat is wel positief omdat ze verder kan blijven doen wat ze doet.

Half maart dit jaar kregen we te horen dat ik mijn sportlessen moest staken. Vanuit huis begon ik lessen aan te bieden, maar Cristiane deed niet elke week mee, en met name de eerste weken lag haar sporten helemaal stil. Haar klachten kwamen weer volledig terug, ze had weer dezelfde tintelingen in haar handen en dezelfde pijn in haar schouders. Na een maand pakte ze het thuissporten toch weer op en nadat ik sinds ik half mei weer mijn lessen opnieuw opgestart heb kwam ze ook weer meedoen met buitenlessen.

Je raad het al…de klachten namen weer af en nu zijn ze geheel verdwenen. Ze kon niet geloven of de Strong Nation les haar nou echt zo hielp, maar dat bleek wel! Hoe fantastisch is het dat een les je dus niet alleen maar kan helpen bij je conditie en kracht, maar dat het je ook nog eens kan helpen bij fysieke klachten.

Ik wil met dit verhaal niet zeggen dat het al je fysieke klachten kan verhelpen, maar ik wil wel delen dat je door te sporten, je echt veel positieve effecten kan merken in je lichaam, die je ook kunnen helpen in je dagelijkse bezigheden. Ik vond dit verhaal van Cristiane zo bijzonder dat ik het graag met jullie wilde delen.

Cristiane heeft me verteld dat ze onlangs het hardlopen na 8 maanden weer op heeft kunnen pakken en dat ze nog steeds de Strong Nation lessen blijft volgen. Ze wil graag dit verhaal door mij laten delen zonder een foto van zichzelf maar ze doet nog steeds mee met mijn lessen. Mocht je met haar kennis willen maken en met mijn lessen, kom dan meedoen! Want het effect van sporten ga je niet alleen na 1 les merken of als je af en toe komt, maar door continue iets te doen, regelmaat te houden én vol te houden.